Tag Archives: 上海品茶网IRI

Timberyard Social Housing / O’Donnell + Tuomey Architects

first_imgSave this picture!© Dennis Gilbert+ 36 Share Architects: O’Donnell + Tuomey Architects Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/240896/timberyard-social-housing-odonnell-tuomey-architects Clipboard Ireland Projects “COPY” “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/240896/timberyard-social-housing-odonnell-tuomey-architects Clipboard CopyHousing•Dublin, Ireland CopyAbout this officeO’Donnell + Tuomey ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingHousingDublinIrelandPublished on June 12, 2012Cite: “Timberyard Social Housing / O’Donnell + Tuomey Architects” 12 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Timberyard Social Housing / O’Donnell + Tuomey Architects Photographs:  Dennis GilbertText description provided by the architects. The development consists of a new housing scheme comprising of 47 dwellings and a street level community facility in the historic Liberties area of Dublin. Save this picture!© Dennis GilbertRecommended ProductsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAPlanning Context Save this picture!© Dennis GilbertThe project was generated by the construction of the Coombe By Pass. A backland site was opened up and the urban design requirement was for a new street frontage to heal the wounds caused by the road engineering operation. A new urban corridor of apartments over retail along Cork Street was developed with the demolition of existing social housing pockets and the need for new social housing emerged to relocate residents. Planning was under local authority guidelines with public display of the proposed scheme in the Council offices and all observations responded to. Brief Save this picture!© Dennis GilbertDublin City Council were anxious to produce an exemplar residential social housing development in the area. The brief was set out by Dublin City Council and in consultation with the needs of the local and new residents.Analysis of Brief Save this picture!© Dennis GilbertThe design centres on a new public space on the site of a former timber yard, making a residential enclave with a sense of place. The development proposed to provide scale, identity and a piece of living city, which connects new development in the area to the historic character of the Liberties. Building Form Save this picture!© Dennis GilbertThe scheme works between the six storey scale proposed in general along the new Cork Street corridor and the smaller scale of the existing houses behind the site. The new buildings are in brick, with hardwood windows and screens to terraces and roof gardens. The windows are offset from each other in the walls to work with the complexity of the residential accommodation within, and to emphasise the continuity of the brick surface. The walls are modulated with recessed porches and terraces and projecting bay windows to give a depth and complexity to the building’s edge and an interface between the private world of the house and the neighbourhood. The building cranks along the street line with landscaped planters and steps at ground level to allow some privacy to those units accessed from the street. The main social/ play space of the scheme is the triangular courtyard which provides a secure space via the passive surveillance from the adjacent apartments. This space is further animated by the window seats at ground level, recessed balconies and projecting winter gardens above. The scheme opens up two new pedestrian routes through the main courtyard and the Grotto at the east end of the building which knit into the surrounding urban fabric, re-making connections through the urban fabric which were extinguished by the Coombe Bypass road engineering scheme. Sustainability Features Save this picture!© Dennis GilbertThe housing is built to the latest Building Regulation standards including the updated conservation of fuel and energy regulations. The space standards are more generous than the last standards issued as new tenants are coming from older and bigger housing than has been provided in the last few years. Method of Construction / Materials Save this picture!© Dennis GilbertBrick and timber are the main materials used, echoing the existing housing and industrial buildings in the area and the former use of the site as a timber yard. The building is an insitu concrete structure with a brick skin, a typical cavity construction. The concrete structure allowed the openings in the façade to be offset from each other and also enabled a greater flexibility with apartment layouts by stepping the internal party walls vertically. The window openings recess a full brick, giving the openings as greater sense of depth. All openings have solid hanging brick lintels and brick sills to create an illusion of punching through the brick façade. The courtyard is paved in a carpet of brick to match the façade. Iroko timber windows and timber screens are left untreated.Project gallerySee allShow lessKlaksvik City Center / Peter SandArticles”My Playground: A Film about Movement in Urban Space” DocumentaryArticlesProject locationAddress:Dublin, Co. Dublin, IrelandLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ArchDaily Timberyard Social Housing / O’Donnell + Tuomey ArchitectsSave this projectSaveTimberyard Social Housing / O’Donnell + Tuomey Architects Housinglast_img read more